Strona 1 z 1

FS AS 320 DIG

Post: 24 cze 2015, 11:47
autor: ratownik93
Witam.
Tydzień temu udało mi się wywalczyć na Allegro.pl modulator Federal Signal Vama AS 320 DIG, lecz wydaje mi się że jest malutki problem. Brak jest gniazda J1 (Gniazdo RJ 45 do pilota) lecz przy pilocie jest przejściówka z RJ 45 na gniazdo wielopinowe 8 stykowe. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to połączyć? Czy bawić się w Wlutowanie gniazda RJ 45 na płytkę modulatora? Pilot przedstawiam na zdjęciu. Proszę o pomoc.

Link do aukcji ze zdjęciami: http://allegro.pl/generator-federal-sig ... 20486.html

Re: FS AS 320 DIG

Post: 24 cze 2015, 12:35
autor: Krzysztof Połeć
Witaj,
Sprawa numer 1 to dokładny model tego co kupiłeś. Nie jest to AS320DIG tylko AS-320DIG CB P5, CanBus digital siren, P5 version, 100W, 12V. (shcemat z aukcji sam tłumaczyłem xD)
Wedle instrukcji z modulatora powinny wychodzić kostki (CBS, J2 i J3).
as320digcbp5.jpg

Schemat http://www.fedsig.vama.es/portal/manual_sir/91471676.pdf
W miejscu CBS - podpinasz cholera wie co
J1 - brak wejścia
J2 - 5 i 6 podpięcie klaksonu
J3 - 1B(+7,5A bezpiecznik) i 2A(+20A bezpiecznik) (podłączenie do plusa)
5B (podłączenie do minusa)
5A i 4B (podłączenie głośnik 100W 11ohm)
4A i 3B (podłączenie pod wejście audio)
1A - światła
2B - tachograf

Podeślij dokładne zdjęcia jak kończy się kotka podpięta pod mikrofon
Co tam jest napisane (model kostki i nr ref.)

Re: FS AS 320 DIG

Post: 24 cze 2015, 17:42
autor: ratownik93
Cześć. Przesyłam zdjęcia o które Prosiłeś. Mam nadzieję że coś pomogą. Pozdrawiam

Re: FS AS 320 DIG

Post: 24 cze 2015, 18:18
autor: Krzysztof Połeć
Czy dostałeś w zestawie oryginalny kabel z kostka CBS. Bo szukam szukam niby coś znalazłem ale nie jest łatwo. Może jak bys miał kabel to po kolorach dojdziemy

Re: FS AS 320 DIG

Post: 24 cze 2015, 18:26
autor: ratownik93
W zestawie znajdował się tylko pilot z uchwytem, przejściówka, przekaźnik i centralka. Napisałem również do Panów z www.federal.pl zobaczymy co oni odpowiedzą.

Re: FS AS 320 DIG

Post: 24 cze 2015, 18:29
autor: Krzysztof Połeć
Właśnie miałem zaproponować że napiszę do Panów z transmedu.
Nie będę juz powielał emaila. Gdybys dostał schemat podłączenia BCT 500 P5 do AS320 DIG] CB P5 bo tego potrzebujemy to podeślij proszę.
Zestaw pochodzi z belki P5000.

Re: FS AS 320 DIG

Post: 25 cze 2015, 10:03
autor: ratownik93
Przesyłam treść e-maila i schematy jakie dostałem od Panów z Transmedu.

"Dzień dobry,

Czy jest Pan w posiadaniu wzmacniacza AS 320 DIG CB P5? Jeżeli nie, to nie
ma możliwości wykorzystania tego manipulatora, bo ten zestaw pracuje na
CANie. Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że manipulator ma pewien
konkretny, zaprogramowany zestaw funkcji, który przeprogramować może jedynie
fabryka Federala, my nie mamy takiej możliwości.
Z manipulatorem dostarczany jest kabel RJ45 (który Pan ma), przejściówka
(którą także Pan ma) i wtyczka (której Pan nie ma i nie jest niestety
dostępna luzem), natomiast do wzmacniacza dokładana jest kostka z
konektorami i przewodami (któej też Pan nie ma i która niestety również nie
jest dostępna jako część zamienna). Tak czy inaczej musi do tego być
wzmacniacz CB P5, a schemat znajdzie Pan w załączniku.

Pozdrawiam / Best Regards

Michał Markowski
Dział Serwisu"

Wszystko już chyba się wyjaśniło. A czy ktoś posiada do sprzedania oryginalne wtyczki do tego Federala?

Re: FS AS 320 DIG

Post: 25 cze 2015, 10:52
autor: Krzysztof Połeć
Bardzo dziękujemy za schemat :)
Kostki federala to rarytas a kostki CAN BUS to już abstrakcja. Ja niestety nie spotkałem się z tym.

Re: FS AS 320 DIG

Post: 25 sie 2015, 22:25
autor: Radhezz
FS to nie moja działka generalnie, ale wydaje mi się że posiadając instrukcję temat byłby do ogarnięcia... kwestia uporu w poszukiwaniu pasujących wtyczek/kostek. Ja swego czasu dorabiałem złącza do PA-4000, korzystając z "odpadów" ze starego telewizora - piękne to nie było, ale działało i kupy też się trzymało.

Tak, tak, wiem że stary temat, ale rzadko mam czas tu zaglądać :P

Re: FS AS 320 DIG

Post: 10 kwie 2019, 14:32
autor: Mały
Witajcie!
Wiem, że to stary temat ale pomyślałem, że będzie tu pasowało. Jeśli ktoś szuka wtyków do AS 320 to polecam wizytę na "Wolumenie" w Warszawie. Pojechałem z modulatorem i w jednym ze sklepów, czynnych codziennie, bez problemu Panowie dopasowali odpowiednie wtyki. Nie potrafię wstawić zdjęć, ale posiadam jakby kto potrzebował.
Ten mały wtyk na sześc pinów nazywa się wg sprzedawcy "molex" natomiast duży ten od zasilania nie posiada wg sprzedawcy nazwy, u nich w sklepie nazywany jest "wtykiem rezystora dmuchawy od renault" :mrgreen: .
Nie wiem czy mogę podać nazwę sklepu, bo to pewnie by znacznie ułatwiło sprawę.
Pozdrowienia

Re: FS AS 320 DIG

Post: 10 kwie 2019, 14:37
autor: Mały
A jednak chyba się się udało. Zdjęcia wtyczek poniżej.

Re: FS AS 320 DIG

Post: 13 kwie 2019, 12:46
autor: Przemek
Dzięki za info! Nazwę sklepu możesz podać, znając życie Ci którzy będą szukali kostki do AS320 Federala mogą zrobić Tobie spam na skrzynce :D Myślę, że to nie będzie reklama sklepu, a tylko ukłon w stronę tych, którzy szukają takiego (poniekąd) drobiazgu ;)

Re: FS AS 320 DIG

Post: 14 kwie 2019, 17:50
autor: Mały
Proszę bardzo. Sklep nazywa się "Batpol" ul. Wolumen 53/25 Warszawa. Wujek "Google" zna można znaleźć namiary.
Przy okazji pytanie do szanownych kolegów czy AS 320 DIG PO wytrzyma współpracę z głośnikiem 100 W 8 ohm czy szukać twardo11 ohm bo coś klęknie?

Re: FS AS 320 DIG

Post: 14 kwie 2019, 18:19
autor: michalsc
Witam,
Jeśli chodzi o głośnik 8ohm - generator wytrzyma bez problemu, ale sam głośnik tego może nie przeżyć, bo trochę więcej mocy się na nim wydzieli.
Pozdrawiam

Re: FS AS 320 DIG

Post: 15 kwie 2019, 10:14
autor: Mały
Dzięki za informację. Tak jak myślałem Ale wolałem się upewnić. ;) A co myślisz o zastosowaniu w szereg z głośnikiem np. rezystora 3 Ohm 50W? Takie zabezpieczenie? Wiem, że kombinuję ale myślę nad tymczasowym rozwiązaniem do czasu zdobycia prawidłowego głośnika.

Re: FS AS 320 DIG

Post: 15 kwie 2019, 12:27
autor: michalsc
Witam,
11 ohm to impedancja, nie rezystancja. W mojej opinii takie rozwiązanie jest bez sensowne (ogólnie niezgodne ze sztuką).

Re: FS AS 320 DIG

Post: 15 kwie 2019, 14:09
autor: Mały
Wiem, że to impedancja, :) natomiast rezystancja jest składową rzeczywistą impedancji stąd pomysł, spotkałem się w starym domowym wzmacniaczu audio z takim rozwiązaniem gdzie w celu zmiany dopasowania impedancji kolumn głośnikowych był taki przełącznik 4 - 8 Ohm, który w celu dopasowania przy podłączeniu kolumn 4 Ohm po prostu przełączał wyjście z końcówki mocy na solidne rezystory wpięte w szereg. W opisie tego sprzętu znalezionym w necie rozwiązanie zostało określone jako "prymitywne lecz skuteczne". To był jakiś sprzęt z Unitry, o niewielkiej mocy chyba 20 W. Z tym, że w tym akurat sprzęcie audio zapewne chodziło o zabezpieczenie końcówki mocy.
Jako, że to forum dyskusyjne postanowiłem podzielić się pomysłem i poddać go krytyce... :oops:

Niemniej szanuję Twoją opinię jako znawcy, będę szukał głośnika 11 Ohm.

Pozdrowienia i dzięki za pomoc.

Re: FS AS 320 DIG

Post: 16 kwie 2019, 07:59
autor: michalsc
Witam,
moim zdaniem takie rozwiązanie jest bez sensu ze względu na moc, która się wydzieli na rezystorze. Policz sobie ile się na nim odłoży a zobaczysz, czemu mam takie zdanie. W tego typu układach dąży się do zachowania jak najwyższej sprawności, a w takim rozwiązaniu niestety robimy z układu toster.
Łatwiej by było otworzyć tego federala i przepiąć się z uzwojeniem wtórnym na odczep, który dla głośnika 11ohm daje 58W.
Pozdrawiam

Re: FS AS 320 DIG

Post: 16 kwie 2019, 09:18
autor: Mały
To prawda, grzało się to będzie okrutnie dlatego myślałem o tym jako rozwiązaniu tymczasowym by uchronić głośnik. Ale zdobyłem już właściwy głośnik (czekam na przesyłkę) więc sprawa nieaktualna.
Podłączyłem zresztą testowo rezystor 30 Ohm 50W w aluminiowej obudowie-radiatorze to szybko zrobił się gorący także toster jak nic i ryzyko przy montażu na pojeździe Trzeba by do dodatkowego radiatora przyczepić czyli ogólnie bez sensu.

Ale dzięki za opinię, mądrego to i warto posłuchać. :)