Poniedziałek, 27.05.2019, 147 dzień roku, Imieniny Amandy, Jana, Juliana    
Strona główna Aktualności Forum dyskusyjne Ogłoszenia Galeria zdjęć O nas Kontakt


FS AS 320 DIG

Wszystko na temat modulatorów dźwięków ostrzegawczych, ich manipulatorów oraz syren alarmowych.

FS AS 320 DIG

Postautor: ratownik93 » 24 cze 2015, 11:47

Witam.
Tydzień temu udało mi się wywalczyć na Allegro.pl modulator Federal Signal Vama AS 320 DIG, lecz wydaje mi się że jest malutki problem. Brak jest gniazda J1 (Gniazdo RJ 45 do pilota) lecz przy pilocie jest przejściówka z RJ 45 na gniazdo wielopinowe 8 stykowe. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to połączyć? Czy bawić się w Wlutowanie gniazda RJ 45 na płytkę modulatora? Pilot przedstawiam na zdjęciu. Proszę o pomoc.

Link do aukcji ze zdjęciami: http://allegro.pl/generator-federal-sig ... 20486.html
Załączniki
20150624_123939.jpg
AS 320 DIG
ratownik93
 
Posty: 9
Rejestracja: 10 cze 2015, 09:26
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: Krzysztof Połeć » 24 cze 2015, 12:35

Witaj,
Sprawa numer 1 to dokładny model tego co kupiłeś. Nie jest to AS320DIG tylko AS-320DIG CB P5, CanBus digital siren, P5 version, 100W, 12V. (shcemat z aukcji sam tłumaczyłem xD)
Wedle instrukcji z modulatora powinny wychodzić kostki (CBS, J2 i J3).
as320digcbp5.jpg

Schemat http://www.fedsig.vama.es/portal/manual_sir/91471676.pdf
W miejscu CBS - podpinasz cholera wie co
J1 - brak wejścia
J2 - 5 i 6 podpięcie klaksonu
J3 - 1B(+7,5A bezpiecznik) i 2A(+20A bezpiecznik) (podłączenie do plusa)
5B (podłączenie do minusa)
5A i 4B (podłączenie głośnik 100W 11ohm)
4A i 3B (podłączenie pod wejście audio)
1A - światła
2B - tachograf

Podeślij dokładne zdjęcia jak kończy się kotka podpięta pod mikrofon
Co tam jest napisane (model kostki i nr ref.)
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Połeć
Administrator
 
Posty: 282
Obrazy: 58
Rejestracja: 10 mar 2012, 10:46
Lokalizacja: Zabrze/Radom
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: ratownik93 » 24 cze 2015, 17:42

Cześć. Przesyłam zdjęcia o które Prosiłeś. Mam nadzieję że coś pomogą. Pozdrawiam
Załączniki
20150624_183038.jpg
KoSTKA 1
20150624_183047.jpg
KOSTKA
20150624_183021.jpg
Kostka+pilot
ratownik93
 
Posty: 9
Rejestracja: 10 cze 2015, 09:26
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: Krzysztof Połeć » 24 cze 2015, 18:18

Czy dostałeś w zestawie oryginalny kabel z kostka CBS. Bo szukam szukam niby coś znalazłem ale nie jest łatwo. Może jak bys miał kabel to po kolorach dojdziemy
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Połeć
Administrator
 
Posty: 282
Obrazy: 58
Rejestracja: 10 mar 2012, 10:46
Lokalizacja: Zabrze/Radom
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: ratownik93 » 24 cze 2015, 18:26

W zestawie znajdował się tylko pilot z uchwytem, przejściówka, przekaźnik i centralka. Napisałem również do Panów z www.federal.pl zobaczymy co oni odpowiedzą.
ratownik93
 
Posty: 9
Rejestracja: 10 cze 2015, 09:26
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: Krzysztof Połeć » 24 cze 2015, 18:29

Właśnie miałem zaproponować że napiszę do Panów z transmedu.
Nie będę juz powielał emaila. Gdybys dostał schemat podłączenia BCT 500 P5 do AS320 DIG] CB P5 bo tego potrzebujemy to podeślij proszę.
Zestaw pochodzi z belki P5000.
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Połeć
Administrator
 
Posty: 282
Obrazy: 58
Rejestracja: 10 mar 2012, 10:46
Lokalizacja: Zabrze/Radom
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: ratownik93 » 25 cze 2015, 10:03

Przesyłam treść e-maila i schematy jakie dostałem od Panów z Transmedu.

"Dzień dobry,

Czy jest Pan w posiadaniu wzmacniacza AS 320 DIG CB P5? Jeżeli nie, to nie
ma możliwości wykorzystania tego manipulatora, bo ten zestaw pracuje na
CANie. Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że manipulator ma pewien
konkretny, zaprogramowany zestaw funkcji, który przeprogramować może jedynie
fabryka Federala, my nie mamy takiej możliwości.
Z manipulatorem dostarczany jest kabel RJ45 (który Pan ma), przejściówka
(którą także Pan ma) i wtyczka (której Pan nie ma i nie jest niestety
dostępna luzem), natomiast do wzmacniacza dokładana jest kostka z
konektorami i przewodami (któej też Pan nie ma i która niestety również nie
jest dostępna jako część zamienna). Tak czy inaczej musi do tego być
wzmacniacz CB P5, a schemat znajdzie Pan w załączniku.

Pozdrawiam / Best Regards

Michał Markowski
Dział Serwisu"

Wszystko już chyba się wyjaśniło. A czy ktoś posiada do sprzedania oryginalne wtyczki do tego Federala?
Załączniki
p5 as320dig can bct500 polski schemat.JPG
AS320 dig can polski schemat.JPG
ratownik93
 
Posty: 9
Rejestracja: 10 cze 2015, 09:26
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: Krzysztof Połeć » 25 cze 2015, 10:52

Bardzo dziękujemy za schemat :)
Kostki federala to rarytas a kostki CAN BUS to już abstrakcja. Ja niestety nie spotkałem się z tym.
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Połeć
Administrator
 
Posty: 282
Obrazy: 58
Rejestracja: 10 mar 2012, 10:46
Lokalizacja: Zabrze/Radom
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: Radhezz » 25 sie 2015, 22:25

FS to nie moja działka generalnie, ale wydaje mi się że posiadając instrukcję temat byłby do ogarnięcia... kwestia uporu w poszukiwaniu pasujących wtyczek/kostek. Ja swego czasu dorabiałem złącza do PA-4000, korzystając z "odpadów" ze starego telewizora - piękne to nie było, ale działało i kupy też się trzymało.

Tak, tak, wiem że stary temat, ale rzadko mam czas tu zaglądać :P
Szeregowy 10BLog / Kierowca-strażak OSP
Były pracownik KW PSP, były kierowca karetki transportowej/przewozu krwi
Awatar użytkownika
Radhezz
Maniak
 
Posty: 191
Rejestracja: 24 maja 2012, 12:28
Lokalizacja: Opole
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: Mały » 10 kwie 2019, 14:32

Witajcie!
Wiem, że to stary temat ale pomyślałem, że będzie tu pasowało. Jeśli ktoś szuka wtyków do AS 320 to polecam wizytę na "Wolumenie" w Warszawie. Pojechałem z modulatorem i w jednym ze sklepów, czynnych codziennie, bez problemu Panowie dopasowali odpowiednie wtyki. Nie potrafię wstawić zdjęć, ale posiadam jakby kto potrzebował.
Ten mały wtyk na sześc pinów nazywa się wg sprzedawcy "molex" natomiast duży ten od zasilania nie posiada wg sprzedawcy nazwy, u nich w sklepie nazywany jest "wtykiem rezystora dmuchawy od renault" :mrgreen: .
Nie wiem czy mogę podać nazwę sklepu, bo to pewnie by znacznie ułatwiło sprawę.
Pozdrowienia
Mały
 
Posty: 10
Rejestracja: 09 maja 2017, 07:27
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: Mały » 10 kwie 2019, 14:37

A jednak chyba się się udało. Zdjęcia wtyczek poniżej.
Załączniki
IMG_20190410_151037.jpg
IMG_20190410_151016.jpg
IMG_20190410_151007.jpg
Mały
 
Posty: 10
Rejestracja: 09 maja 2017, 07:27
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: Przemek » 13 kwie 2019, 12:46

Dzięki za info! Nazwę sklepu możesz podać, znając życie Ci którzy będą szukali kostki do AS320 Federala mogą zrobić Tobie spam na skrzynce :D Myślę, że to nie będzie reklama sklepu, a tylko ukłon w stronę tych, którzy szukają takiego (poniekąd) drobiazgu ;)
Awatar użytkownika
Przemek
Administrator
 
Posty: 529
Obrazy: 404
Rejestracja: 10 mar 2012, 14:21
Lokalizacja: Pasłęk / Elbląg
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: Mały » 14 kwie 2019, 17:50

Proszę bardzo. Sklep nazywa się "Batpol" ul. Wolumen 53/25 Warszawa. Wujek "Google" zna można znaleźć namiary.
Przy okazji pytanie do szanownych kolegów czy AS 320 DIG PO wytrzyma współpracę z głośnikiem 100 W 8 ohm czy szukać twardo11 ohm bo coś klęknie?
Mały
 
Posty: 10
Rejestracja: 09 maja 2017, 07:27
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: michalsc » 14 kwie 2019, 18:19

Witam,
Jeśli chodzi o głośnik 8ohm - generator wytrzyma bez problemu, ale sam głośnik tego może nie przeżyć, bo trochę więcej mocy się na nim wydzieli.
Pozdrawiam
Konstruktor w ZE ELEKTRA
michalsc
Maniak
 
Posty: 116
Rejestracja: 08 lip 2016, 20:08
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: Mały » 15 kwie 2019, 10:14

Dzięki za informację. Tak jak myślałem Ale wolałem się upewnić. ;) A co myślisz o zastosowaniu w szereg z głośnikiem np. rezystora 3 Ohm 50W? Takie zabezpieczenie? Wiem, że kombinuję ale myślę nad tymczasowym rozwiązaniem do czasu zdobycia prawidłowego głośnika.
Mały
 
Posty: 10
Rejestracja: 09 maja 2017, 07:27
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: michalsc » 15 kwie 2019, 12:27

Witam,
11 ohm to impedancja, nie rezystancja. W mojej opinii takie rozwiązanie jest bez sensowne (ogólnie niezgodne ze sztuką).
Konstruktor w ZE ELEKTRA
michalsc
Maniak
 
Posty: 116
Rejestracja: 08 lip 2016, 20:08
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: Mały » 15 kwie 2019, 14:09

Wiem, że to impedancja, :) natomiast rezystancja jest składową rzeczywistą impedancji stąd pomysł, spotkałem się w starym domowym wzmacniaczu audio z takim rozwiązaniem gdzie w celu zmiany dopasowania impedancji kolumn głośnikowych był taki przełącznik 4 - 8 Ohm, który w celu dopasowania przy podłączeniu kolumn 4 Ohm po prostu przełączał wyjście z końcówki mocy na solidne rezystory wpięte w szereg. W opisie tego sprzętu znalezionym w necie rozwiązanie zostało określone jako "prymitywne lecz skuteczne". To był jakiś sprzęt z Unitry, o niewielkiej mocy chyba 20 W. Z tym, że w tym akurat sprzęcie audio zapewne chodziło o zabezpieczenie końcówki mocy.
Jako, że to forum dyskusyjne postanowiłem podzielić się pomysłem i poddać go krytyce... :oops:

Niemniej szanuję Twoją opinię jako znawcy, będę szukał głośnika 11 Ohm.

Pozdrowienia i dzięki za pomoc.
Mały
 
Posty: 10
Rejestracja: 09 maja 2017, 07:27
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: michalsc » 16 kwie 2019, 07:59

Witam,
moim zdaniem takie rozwiązanie jest bez sensu ze względu na moc, która się wydzieli na rezystorze. Policz sobie ile się na nim odłoży a zobaczysz, czemu mam takie zdanie. W tego typu układach dąży się do zachowania jak najwyższej sprawności, a w takim rozwiązaniu niestety robimy z układu toster.
Łatwiej by było otworzyć tego federala i przepiąć się z uzwojeniem wtórnym na odczep, który dla głośnika 11ohm daje 58W.
Pozdrawiam
Konstruktor w ZE ELEKTRA
michalsc
Maniak
 
Posty: 116
Rejestracja: 08 lip 2016, 20:08
Kraj pochodzenia: Polska

Re: FS AS 320 DIG

Postautor: Mały » 16 kwie 2019, 09:18

To prawda, grzało się to będzie okrutnie dlatego myślałem o tym jako rozwiązaniu tymczasowym by uchronić głośnik. Ale zdobyłem już właściwy głośnik (czekam na przesyłkę) więc sprawa nieaktualna.
Podłączyłem zresztą testowo rezystor 30 Ohm 50W w aluminiowej obudowie-radiatorze to szybko zrobił się gorący także toster jak nic i ryzyko przy montażu na pojeździe Trzeba by do dodatkowego radiatora przyczepić czyli ogólnie bez sensu.

Ale dzięki za opinię, mądrego to i warto posłuchać. :)
Mały
 
Posty: 10
Rejestracja: 09 maja 2017, 07:27
Kraj pochodzenia: Polska


Wróć do Nagłośnienie Ostrzegawcze

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

cron