Modulator Whelen Alpha 12X

Recommended Posts

Do dyskusji w sprawie podłączenia, nie każdy ogarnia schematy lub zna angielski. Ja ogarniam, znam i mam podłączony, w razie pytań chętnie pomogę.

• 6 months later...

Cześć,

Może to dobry temat do mojego widzimisię z Whelenką w roli głównej.

Pierwsza sprawa, to czy jest możliwość wpiąć się do microswitcha i zrobić osobny przewód do włączania manual siren w Alphie bez tracenia handsfree?

W Beta siren jest do tego osobny przewód - jak na załączonym filmie.

Alpha by móc bez zwłoki czasowej korzystać z dźwięków musi być w trybie standby (przewód white/orange connected). Mamy wtedy do wyboru tryb hands free lub manual siren (rump up and terminate or rump up/rump down - pokazany na filmie). Chciałbym mieć zarówno manual jak i hands free. Najprościej byłoby kupić Whelen Beta 100W ale nie mogę znaleźć w dobrej cenie. Ta Beta na filmie miała 80W. Może jest możliwość dorobienia przewodu zamiast microswitcha, tylko pytanie czy na włączonym zasilaniu jego przełączanie nie zrobi kuku sterownikowi.

Druga sprawa:

Chciałbym zrobić zdalne sterowanie na pilota do Whelenki, która zostaje ukryta i nie muszę ciągnąć kabli do kabiny.

Jak się okazuje nie jest to takie hop-siup.

Najważniejsze założenie to szybkość działania. Wykorzystuję osobiście chwilowe „popipkiwanie” dźwiękami, więc odpadają przekaźniki. ?

Alpha jest sterowana „plusowo” i tu zaczynają się schody.

Znalazłem u MyFriendów sterowniki na 433MHz:

1 kanałowe, 3,6-24V  można programować jako chwilowy lub włącz/wyłącz.

Mógłbym kupić ile potrzebuję i sparować z jednym lub dwoma pilotami.

Jednak sterowanie jest tylko na linii ujemnej.

Druga sprawa to wielokanałowy sterownik 12V z przekaźnikami, które trzeba by wymienić na tranzystory dla szybkości działania. Tylko z tego co zobaczyłem to niestety również przekaźniki są sterowane podawaniem sygnału ujemnego.

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać tą kwestię?

8632B3DC-1F6B-4A2C-9299-BD1DD307A279.png

4A01ED93-F3A1-424C-B9ED-713EA851AD1E.jpeg

Edited by Tritium
Dodanie wideo.