Zamiana z ZURA PS100R na ZURA 1120

Recommended Posts

Witam wszystkich niedawno zakupiłem używaną ale w pełni sprawną zure 1120 i chciałem podłączyć ją do naszego wozu strażackiego gdzie aktualnie siedzi zura ps100r po wpis umieszczony kostki zura sie włącza i chodzi belka ostrzegawcza natomiast nie ma żadnej głośności sygnałów modulacji nic gruszki tez nie da sie uzywac patrzyłem na napięcia w kostce i teoretycznie wszystko jest dobrze bardzo proszę o pomoc co moze byc problemem

Może być kilka przyczyn tego zjawiska:

1. Kupiłeś jednak uszkodzoną Zurę - sprawdź czy po włączeniu modulacji słychać jakieś dźwięki wychodzące z generatora, jeśli tak to ta opcja odpada.
  2. Sprawdź dokładnie połączenie kabli - być może gdzieś jakiś pin metalowy się wypina z kostki i nie przewodzi.
  3. Uszkodzony głośnik - być może dokonał już żywota. No chyba, że po podłączeniu poprzedniej Zury działa to wtedy szukałbym przyczyny w powyższych punktach, albo kablu wychodzącym z Zury.

Dobra już wiem co się stało ZURA którą kupiłem prawdopodobnie podczas transportu została uszkodzona działają tylko światła a nie wydanie żadnych dzwięków co może być problemem kondensator czy może przepalone coś w środku ?

jeśli nie ma dźwięku ze środka to przyczyny mogą być różne, ale nie wróży to nic dobrego. Może być problem z zasilaniem wzmacniacza, uszkodzeniem tranzystorów mocy, uszkodzenie odwracacza fazy itp... można by wymieniać

Może moge to jakoś namierzyć ponieważ lampki od poziomu głośniości nie działają mimo naciśnięcia gruszki ale miernik pokazuje mi że zmieniają się ampery czy może ma ktoś dokładniejszy schemat płytki byłbym wdzięczny