Hänsch Comet S

michal1

Recommended Posts

Cześć,

Dziś coś z Niemiec, lampa pojedyncza od Hansch. Jest wykonana w klasie 2, posiada tryb nocny. Jako ciekawostka, istnieje kilka patternów do wyboru. Zmianę dokonuje się przełącznikiem dip switch. Pozostałe służą do zmiany na tryb manualny ( a nie z czujnika światła) i manualne przełączanie dzień noc. 

Moja jest w wersji analogowej, dostępna jest również w wersji sterowanej po CAN bus. I istnieje także wersja z sterowanym podziałem na przód tył tak, by nie oślepiać do jazdy w kolumnie. i wersja udająca rotacyjny błysk (ta ma zupełnie inną optykę). 

Kupiłem jak używaną mocowaną 3 pkt. i przerobiłem na magnes. Na szczęście producent zaznaczył punkty montażowe pod magnesy na obudowie 😉  Moja jest z ok 2020 roku. 

Na ostatnim zdjęciu porównanie z naszym LBL 20k1n. Generalnie na oko ciężko porównać, obie świecą podobnie (czyli na plus dla Elektry). W LBL pomaga większy klosz. Natomiast jeśli popatrzymy na światło odbite, to to z Comet-a jest trochę jaśniejsze. Comet S ma też lepszy kabel. cieńszy i kawałek jest prosty-> lepiej przechodzi przez drzwi 🙂 Obie lampy mają po 12 led, w Comet ułożone po 2 i w wersji z pomarańczowym kloszem są białe. W pozostałych wersjach LED-y są w kolorze klosza. 

image.png.0d557d7006537f7a1ae2affb30261d27.png

IMG_7472.jpg

IMG_7468.jpg

IMG_7470.jpg

IMG_7471.jpg

IMG_7469.jpg

IMG_7473.jpg

Edited by michal1
  • Like 1

A i jeszcze 2 informację:

• Pomarańczowe standardowo wychodziły w klasie 1, klasa 2 była za drobną (w stosunku do ceny lampy) dopłatą. Więc w przypadku używanych sprawdzajcie homologację na szarej obudowie. Niebieskie były wszystkie w klasie II. 
  • Wersja z CAN nie zaświeci się po podaniu zasilania bez odpowiedniego polecenia po CAN... (ale to chyba dotyczy wszystkich lamp z tym protokołem) 

Niezłą sztukę trafiłeś. Gratulacje! 

Z tą możliwością sterowania świeceniem do jazdy w kolumnie mnie zaskoczyłeś. Fajny bajer, który na pewno miałby zastosowanie wśród świadomych uczestników kolumny. W Polsce widziałem jedynie przesłony na LBL201K, czy LBO/X/L-10K1. Ewentualnie możliwość wyłączenia tylnych lamp kierunkowych w policyjnych, wypadowych Mercedesach Sprinterach OPP (tam można było je wyłączyć generatorem GAM-150AB.

• Like 1

Dzięki!

Dokładnie, też pamiętam te przysłony 🙂

Z lamp pojedynczych od Hansch chyba tylko ta ma taką funkcjonalność. Jest to także zaimplementowane w niektórych belkach np. Zirkon Z2 od Standby. Zobacz na to demo (mniej więcej od 40 sek.)

W sumie fajna alternatywa, kojarzę że BOR stosował czarne przesłony też na belkach... Takie sterowanie jest chyba praktyczniejsze. 

Ps. Demo nie moje niestety 🙂

Edited by Przemek
Wstawienie okna wideo YouTube

Ciekawe rozwiązanie i intuicyjne sterowanie. Warte przemyślenia u nas w Polsce 🙂