T4 policyjna zura 1120 koguty elektry


Recommended Posts

Witam. Posiadam od niedawna policyjna t4. Nie wiem jaki to model elektry. Mam następujący problem: po włączeniu kogutów środkowym przyciskiem od świateł zury zapalają się tylko koguty po stronie pasażera, nieraz zalapie jeszcze tył po stronie kierowcy ale się wyłącza. Gdy na zurze wybiorę lampy po stronie kierowcy to zapalają się obie ale przednia wolniej się kręci. Problem występuje także przy podłączeniu innej zury. Ktoś poradzi co mogło nawalić ? 

IMG_20221221_230007.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

W aucie w desce rozdzielczej mam jeszcze zamontowany przełącznik dodatkowy z podziałem koguty przednie/tylne/przód i tył razem.

Gdy ustawie sam tyl i wciśnie na zurze koguty świeci lewa i prawa strona. Jak ustawie sam przód też załączają się lampy bo obu stronach z tym że nad kierowca wolniej się obraca. 

Gdy mam ustawione przód i tył dachu na tym przełączniku na desce i odpalam koguty w zurze to odpalają się tylko po stronie pasażera przód i tył. Czasami tylko z nimi odpali się też tył po stronie kierowcy 

Dodaje foto przełącznika,to ten koło zury,obok niego są jeszcze te 4 kontrolki sygnalizujące które koguty chodzą 

16717006559476335475581023126481.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ta T4 z YT (pojazdy służb mundurowych) ? 

Coś jest namieszane z tym przełącznikiem rozdzielającym . Do T4 była dołączana "książka" i tam był chyba rozrysowany schemat połączeń. Problemów upatrywałbym w przełączniku i tym czteroledowym klawiszu sygnalizującym włączone lampy . 

 

Lampa to faktycznie LBO10T (twist) 

 

Edited by lbs5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak dokładnie ta,niedawno ja kupiłem i staram się doprowadzić do ładu. Książki żadnej nie dostałem tylko na msg schemat

received_473607468186479.jpeg

received_550765210245400.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i w sumie nie mam pewności 100% z tym że problem występuje na dwóch różnych zurach. Osobiście tego nie sprawdzałem.. tylko właśnie na filmie na YT widać starsza zure i problem z tym wolniej kręcącym się kogutem. Nie wiem jak było z tymi stronami lewa/prawa 

Edited by Mati

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć! Jeśli chodzi o wolniej kręcącą się jedną lampę to podejrzewam, że może ktoś kiedyś wymienił w niej silniczek od lustra na taki do zasilania 24V. Musiałbyś zerknąć czy jest on taki sam jak w pozostałych lampach.

.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 22.12.2022 o 16:16, Mati napisał:

No i w sumie nie mam pewności 100% z tym że problem występuje na dwóch różnych zurach. Osobiście tego nie sprawdzałem.. tylko właśnie na filmie na YT widać starsza zure i problem z tym wolniej kręcącym się kogutem. Nie wiem jak było z tymi stronami lewa/prawa 

Model Zury nie ma nic do tego, sam modulator daje tylko sygnały sterujące do przekaźników - sygnały które przed przekaźnikami przechodzą przez ten śmieszny dokładany przełącznik. Ja bym tam szukał powodów takiego zachowania jak napisał @lbs5. Zresztą znajdź zespół przekaźników i tam zobaczysz wszystko - napięcia zasilania poszczególnych kogutów, czy przekaźniki się załączają, itd.

A lampa to "wysoka" LBO-10T.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now